Климатична техника

Хиперинверторен климатик или инверторен климатик е по –  рационален ?

  Климатикът (Хиперинверторен климатик) е устройство , необходимо за комфортен живот . В днешно време температурите се променят рязко , като зимата става все по – сурова , а лятото термометрите чупят рекорди . За да се направи атмосферата подходяща за нормална работа и живот , се използват климатици . Тези модерни устройства могат не само да охладят помещението , но и да вдигнат градусите до удобно ниво . Когато настъпи момента за покупка на нов климатик , потребителите започват да си задават различни въпроси . Какъв вид да бъде – хиперинверторен или инверторен ? Кой да бъде модела , производитля и т.н. ?

Инверторни Климатици
Mitsubishi Heavy Industries SRK63ZR-W / SRC63ZR-W – Хиперинверторен климатик

 Хиперинверторните климатици все още не са широко използвани от българския клиент , поради необходимостта от по – висока първоначална инвестиция за покупката им . Бързо , обаче след като се доверят на тези нови технологии , потребителите разбират , че не са сбъркали . Хиперинверторните климатици са най – високия клас на пазара в момента . Макар технологията на работа и проектиране да не се различават особено от тази на инверторните климатици , разлика има. Тя е при енергийната ефективност . Друга разлика е , че хиперинверторният климатик може да ви донесе икономия между 10 и 40 % в сравнение с инверторния . И все пак има значение какви модели сравняваме  и начина по който се използват . Инверторните климатици са по – икономични поради инверторното управление на компресора спрямо конвеционалните , които нямат такова . Енергиен клас A при климатиците се определя от коефициента на преобразуване СОР по – висок от 3,6 . Колкото по – висок е СОР , толкова по – икономично е устройството . Хиперинверторните климатици наричаме тези клас на енергийна ефективност A +++ . При този вид машини основния плюс е , че те замръзват изключително трудно , което позволява да работят адекватно през целия зимен сезон . Разликата между инверторните и хиперинверторните климатици е , че при първия вид имаме определена температура на замръзване , а колкото до втория , там тя е доста по –  висока .

Инверторни Климатици

 Инверторните климатици се появиха и те скоро на пазара за бяла техника . Родното място на тази технология е Япония , но сега подобни продукти могат да се видят по целия свят . Ето и предимствата на инверторните климатици :

  • По – малко концумация на енергия , тъй като компресорът не трябва да работи с пълен капацитет . Непрекъснатата работа , но със средна мощност , спестява електроенергия
  • По – дълъг живот на компресора . Това се дължи на факта , че стартовите токове на този елемент при включване са няколко пъти по – високи от номиналните . Честото включване и изключване на компресора го прави по – къс . Докато постоянната работа , но с умерено натоварване влияе положително на съставните части на елемента .
  • Инверторното устройство ви позволява да регулирате по – широки температурни диапазони . Например такъв климатик е в състояние да отоплява помещение , започвайки от – 10 градуса . Конвекционални уреди – само с – 5 и не по – ниски .
  • Климатиците , създадени с помощта на инверторни технологии , създават много по – малко шум по време на работа , докато тяхната ефективност е няколко пъти по – голяма от конвекционалните устройства .
Инверторни Климатици

  Инверторните климатици използват технология разработена и внедрена за първи път от Toshiba . Тези устройства са с основен принцип  – контрол и промяна на оборотите на компресора . С увеличаване на оборотите на компресора се увеличава компресиран фреон и обратно . Чрез проняма на оборотите на компресора инверторния климатик променя количеството отдадена или отнета топлина , като подава повече или по – малко фреон в топлообменниците . Основният недостатък на инверторните климатици е твърде скъпите поддръжка и ремонт . В тези устройства се инсталират електронни табла , които при отказ изискват намеса на специалист . Също така инверторните климатици , електродвигателите имат безкрайно променлив контрол на мощността и поради това се различават от класическите устройства .
За повече информация кликнете тук

Related posts

Leave a Comment