Климатична техника

Може ли вашият климатик да разпространи COVID-19?

В световен мащаб икономиките на държавите бавно и постепенно се отварят, след като са отминали първите вълни на Ковид – 19. Много хора все още се тревожат, дали  наистина е безопасно да се върнат към нормалната рутина. Това важи особено за служителите, които се връщат в офиса; хората, които искат да се хранят в ресторантите; посетителите на помещения, които са напълно климатизирани – фитнеси, киносалони, театри, молове и др. Всъщност много хора смятат да сведат до минимум използването на климатици и имат за приоритет осигуряването на добра циркулация и вентилация на въздуха, чрез отваряне на прозорци и врати. Те са убедени, че това ще намали вирусния товар във въздуха. Но, дали климатизираните стаи наистина увеличават шансовете за инфекция с COVID – 19?

Какъв е начина на разпространение на COVID-19

Първоначално от СЗО ни казаха, че предаването на Коронавируса може да се случи чрез капчици от устата на заразен човек, когато той кашля, киха, говори или диша, а след това капчиците във въздуха се вдишват, или са в пряк контакт с очите и устата на друг човек. Капчиците частици, които носят вируса, ще се задържат във въздуха известно време в рамките на кратко разстояние от един метър. Въпреки това, сега е очевидно, че Коронавирусът също се пренася по въздуха. По-малките аерозолни частици, които идват от устата на заразен човек, могат да се задържат във въздуха за много по-дълго време и могат да пътуват по-далеч от един метър. Тя лесно ще се разпространява в лошо вентилирани и / или претъпкани вътрешни настройки.

Когато пространството няма естествена вентилация, вирусите във въздуха са затворени, без да имат път за бягство. Ето защо властите подчертават колко е важно да има добра вентилация във всички закрити райони като офиси, ресторанти, религиозни центрове, училища и др.

Инверторни Климатици
Covid-19

Как да подобрим вентилацията в стаите, в които има климатик

Повечето обществени сгради, като офиси, училища, фитнеси, заведения за хранене са климатизирани. Жилищните домове също са климатизирани, или се налага да бъдат монтирани климатици, заради необходимостта да се работи и учи от дома. Ако ще прекарвате повече време в климатизирани пространства, подобряването на вентилацията е препоръчителна начин за намаляване на шансовете за инфекция.

По – долу ще намерите няколко насоки за подобряване на вентилацията. Много от тях могат да се прилагат за жилищни или търговски помещения с климатизирани стаи. Ето ключовите точки:

  1. Отворете прозореца(ите) – Оставете свежия въздух да влезе в закритите зони, като отворите прозорците или плъзгащите се врати, за да създадете кръстосана вентилация. Дръжте ги отворени възможно най-дълго, за да пуснете по-чист въздух. Правейки това, шансовете вирусът да се натрупа във въздуха ще бъдат намалени. За стаи, които имат само отвори на една стена (т.е. едностранна вентилация), влиза чист въздух и застоялият въздух излиза на една и съща страна.

По-добра форма на вентилация е, когато отворите са на съседни или противоположни стени. Това дава възможност за разлика в налягането, а вие усещате бриз, преминаващ през стаята. Ако желаете, можете дори да обновите стаите си, за да добавите още отвори или прозорци за по-добра кръстосана вентилация.

  •  Включете климатика – за подобряване на циркулацията на въздуха, трябва да включите климатика също. Ако имате един мобилен насочайте го в същата посока на естествения въздушен поток. Ако е стенен или подов климатик, може да го използвате, за да избутате въздуха навън, като увеличите струята на издухване и оставите отворени вратата или прозореца. Въпреки това, не ги насочвайте към хора, които седят един до друг, за да избегнат въздушно предаване на Коронавируса.
  • Монтирайте изпускателен вентилатор – Мощен изпускателен вентилатор добавя механична вентилация към всяка област, която има ограничени отвори. Той ще очертае застояла закрит въздух и ще намали риска коронавирусът да бъде окачен във въздуха вътре в затворената зона.
Инверторни Климатици
Проветряване на помещнието

Е, може ли вашият климатик да разпространи COVID-19?

Шансовете ви да хванете COVID-19 се увеличават от това, колко дълго сте изложени на частиците съдържащи вируса, и неговата концентрация. Това може да се случи по-бързо в климатизирани стаи. Ето защо, за да намалите шансовете за експозиция, уверете се, че една стая има добра вентилация, за да поддържа чист въздух, който влиза, и застоял въздух, които излиза. Можете да подобрите вентилацията чрез отваряне на прозорци, или инсталиране на механична вентилация като вентилатори за отработени газове. Но, вентилацията все още не е достатъчно добра, ако сте в близък контакт със заразен човек. Съществуващите насоки като носенето на маски на закрито, честото ръчно миене и безопасното разсейване остават също толкова важни.

Един от добрите методи да намалитите оасноста от заразяване е използването на въздухопречиствтел. Въздухопречиствтелят зсмуква въздуха в помещението и го прекарва през няколко филтъра и Flash Streamer плазмения йонизатор елиминира вредните микроорганизми.

Инверторни Климатици
Daikin MCK55W-URURU

Често почистване на филтрите и профилактика на топлобмениците също ще допринесат за по малкото разпростанение на вируси.

Инверторни Климатици
Почистване и профилактика

Надявам се статята да ви е била полезна.Повече информация може да намерите тук:

Кликнете тук

Кликнете тук

Related posts

Leave a Comment